Jonathan Kooman is kerkmusicus van de Protestantse Gemeente te Wageningen (De Graaf, 1961 en Flentrop, 1955) en cultureel organist van de Grote- of St. Maartenskerk te Tiel (Bätz-Witte, 1854).

 

Als kerkmusicus is hij actief tijdens erediensten en vespers van de Protestantse Gemeente te Wageningen (wijkgemeente Lukas). Naast de begeleiding van de zang op orgel en piano werkt hij samen met de enthousiaste gemeente (oud en jong!) om passende muziek binnen de liturgie te laten klinken. Zo zijn er onder meer een cantorij, muziekgroep en musicerende kinderen actief betrokken bij de diensten.

 

Jonathan is lid van de “Commissie orgelconcerten St. Maartenskerk Tiel” en organiseert jaarlijks een (internationale) concertreeks. In Wageningen is hij betrokken bij de muzikale activiteiten tijdens de openstellingen van de Grote Kerk op zondagmiddagen.

 

Hij is vaste begeleider van het Tiels Vocaal Ensemble (o.l.v. Ben Middeldorp) en het Tiels Madrigaal Koor (o.l.v. Gonny van der Maten). Daarnaast werkt hij frequent samen met het Sweelinck Ensemble (o.l.v. Janko Fraanje). Ook begeleidt hij regelmatig andere koren en solisten op orgel, orgel-continuo en piano en speelt solo orgelconcerten, zowel in binnen- als buitenland. Zo gaf hij concerten in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk.

Samen met Kees Alblas vormt Jonathan een orgelduo dat originele vierhandige orgelmuziek en vierhandige bewerkingen van klassieke composities uitvoert.
 

Zijn brede orgel-repertoire bestaat uit composities van onder meer Sweelinck, Scheidemann, Buxtehude, Bruhns, Bach, Mendelssohn, Brahms, Reger, Vierne, Alain en Messiaen.

  

Als koorbegeleider heeft hij ruime ervaring in het begeleiden van werken van onder meer Keiser (Markus Passion), Schütz (Geistliche Chormusik), Pergolesi (Stabat Mater), Buxtehude (Cantates), Bach (Johannes Passion, Weihnachtsoratorium, Magnificat, Cantates), Händel (Messiah, Coronation Anthems), Purcell (Funeral sentences), Mozart (Requiem), Vivaldi (Gloria, Magnificat), Liszt (Missa Choralis, Via Crucis), Rossini (Petite Messe Solennelle), Poulenc (Litanies à la Vierge Noire), Schonenbeek (Stabat Mater), Andriessen (Magnificat) en Engelse koormuziek.